woensdag 30 maart 2011

Politieke partijen en standpunten over religie en levensbeschouwing



‘Vrijheid van onderwijs voor iedereen’ (CD & V)
Ik vind dat de CD & V gelijk heeft in die zin dat wij als mens allemaal een vrije keuze in ons leven moeten kunnen maken over onze school, het al dan niet volgen van godsdienst en de opvoeding die we onze kinderen geven.

‘Een opvoedingsproject dat alle levensbeschouwelijke en religieuze overtuigingen respecteert’ (GROEN)
Zoals GROEN zegt, het is waar dat ouders van kinderen tot de lagere school vaak geen keuzen hebben wat scholen betreft. Ofwel doen ze hun kind naar de dichtstbijzijnde school ofwel moeten ze eerst nog kilometers afleggen vooraleer hun kind de schoolpoort bereikt. En wat doe je dan als drukbezette ouder, ja natuurlijk je doet je kind naar de dichtstbijzijnde school ook al voldoet deze niet volledig aan je verwachtingen.
Daarnaast zijn er de laatste jaren meer en meer verschillende culturen in ons land bijgekomen, waarbij amper of niet met de religie wordt rekening gehouden op de schoolbanken. Dit vind ik maar normaal, aangezien we in België leven en iedereen hier onze godsdienst of zedenleer moet leren. Daarnaast vind ik wel dat ze in scholen wel tenminste de mogelijkheid moeten geven aan de allochtonen om eens met de klasgenoten te praten over hun opvoeding, cultuur,… en misschien zelf één uurtje de week de allochtoon zijn cultuur naar voor laten komen in het lessenpakket ook al is dit misschien onmogelijk.

 ‘Afstappen van het starre, netgebonden denken.’ (NVA)
Ik vind dat NVA gelijk heeft op het vlak dat elke leerling moet gesteund worden in zijn/haar religie. Daarom vind ik het ook goed dat ze voorstander zijn van een tweeledige nettenstructuur. Het is namelijk zo dat er plaats moet komen voor de religie van de verschillende mensen/culturen.

‘Geen netvervaging, wel netsamenwerking’ (sp a)
Het is zoals sp.a zegt belangrijk dat de netten gaan samenwerken, hierdoor kan er geld vrij komen wat we weer gunstig kunnen gebruiken voor de specifieke noden van kinderen. Hierdoor kunnen we kinderen beter onderwijs bieden en verder helpen in de toekomst.



Vrijheid van onderwijs garanderen door één koepelstructuur’ (Spirit)
Het is waar wat Spirit zegt, dat we moeten luisteren naar de vragen van de ouders en leerlingen. Net zoals ik al eerder zei, is het daarnaast ook belangrijk dat we zorgen voor een vrijheid in het onderwijs. Daarnaast is het net zoals Spirit meld, goed dat we de scholen zelf laten kiezen welke koel zij kiezen voor de dienstverlening die zij nodig hebben.

‘Geen vals ‘pluralisme’, maar echte vrije onderwijskeuze’ (Vlaams belang)
Ik vind dat Vlaams belang geen gelijk heeft op het vlak dat ze zich verzetten tegen het pluralistisch denken. (omwille van de redenen die ik al eerder vermelden)









‘Vrijheid van onderwijs, zowel qua inrichting als qua keuze’ (Vivant)
Vivant heeft gelijk op het vlak dat er een vrijheid van onderwijs moet blijven op vlak van zowel inrichting als keuze. Maar over het feit dat elke school dezelfde bestuursvorm moet krijgen, volgens dezelfde wijze moet gefinancierd worden en functioneert met hetzelfde personeelsstatuut en met dezelfde manier van inspraak en participatie, vind ik dat Vivant geen gelijk mag hebben, zo zouden alle scholen beginnen op elkaar te lijken en zouden we eigenlijk geen vrije keuze meer krijgen van het onderwijs.

‘Vrijheid van onderwijs garanderen door 1 koepelstructuur’ (SLP)
Ik vind wat SLP zegt goed, het is goed dat ze willen streven naar één koepelstructuur waarbij scholen met de inkomsten van de koepels mogen kiezen wat ze doen voor hun school.

maandag 28 maart 2011

Obama en geloof


Ik vind dat Obama gelijk heeft in die zin dat religies hoe extreem ze ook zijn, moeten kunnen relativeren en dit op de realiteit weerspiegelen. Het verhaal dat hij aanhaalt over Abraham en zijn zoon is een mooi voorbeeld op wat een persoon, onafhankelijk van zijn religie,  zou doen in dergelijke situatie. Elke individu heeft een geloof, zelf al is hij een atheïst, dit beïnvloed de manier van denken in de politiek waardoor het zeer moeilijk wordt om een compromis te sluiten. We leven nu eenmaal in een multiculturele wereld.
Zijn laatste zin is me vooral bijgebleven: Mensen zijn  het moe om het geloof te zien als een aanvalshulpmiddel.          

zondag 27 maart 2011

Katholiek onderwijs, dynamisch en pluriform (Mieke Van Hecke)


De tekst van Mieke Van Hecke leert me dat er een belangrijke relatie is tussen levensbeschouwing en onderwijs. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om de relatie tussen deze twee componenten goed te laten verlopen. Wij als burger gaan er vanuit dat de mens verlangt naar authenticiteit (geloofwaardigheid/kwaliteitskenmerk). Daarnaast is het zo dat de mensen niet meer het huis uit moeten om nieuws te ontvangen, hierdoor ontstaat er een grens tussen eenzaamheid en samen zijn, tussen individualiteit en verbondenheid en tussen anonimiteit en communicatie.
De mens is opzoek naar het antwoord op de vraag wie en/of wat zijn leven zinvol maakt? En wat voor haar/hem een gelukkig leven is? De mens kiest voor die levenswijze waardoor hij zich geïnspireerd en aangesproken voelt. Daardoor zijn er zo veel individuele verschillen tussen de levensstijlen van mensen. Daarnaast is de identiteit en het levensverhaal van de mens niet te scheiden van elkaar.
Er bestaan vier soorten van opvoeding: het katholieke onderwijs, het onderwijs vanuit de protestantse hoek, de vrijzinnigheid en de multiculturele samenleving.
Daarnaast zijn er vier uitingsvormen:
            - Verandering in het morele handelen
            - Een veranderd attitude tegenover dat van in het verleden bij het individu
            - Het individu twijfelt aan zichzelf
            - De mens bekijkt de werkelijkheid in termen van zijn levensloop
De identiteit van een persoon is daarnaast erg belangrijk, het is namelijk niet gemakkelijk en vanzelfsprekend om als mens met de eigen kwetsbaarheid te worden geconfronteerd. Plus worden we ook geconfronteerd met ontmoetingen met mensen met andere persoonlijkheden en kenmerken. Daarnaast wordt het voor onze docenten ook niet gemakkelijk om onze pubers van tegenwoordig de baas te kunnen en hen principes bij te brengen met inhoud naar het onderwijs toe.

Mijn mening:
Het lezen van deze tekst was net zoals de vorige tekst niet gemakkelijk. Maar gelukkig verstond ik toch hier en daar iets na de eerste keer de tekst gelezen te hebben.
Ik vind dat Mieke Van Hecke gelijk heeft over het feit dat we levensbeschouwing ( de visie op het
leven: wat het leven betekent en wat de waarde ervan is) en onderwijs (het overbrengen van kennis, vaardigheden en attitude met vastgelegde doelen) niet kunnen scheiden. Daarnaast is het ook zo dat de identiteit en het levensverhaal twee samen genomen componenten zijn.  aangezien je identiteit je levensverhaal maakt en omgekeerd.

woensdag 23 maart 2011

De tolerantie voorbij (Steve Stevaert)

De tekst van Steve Stevaert  leert me dat de migratie voor heel wat problemen binnen onze samenleving kan zorgen, naargelang hoe we er mee omgaan zal dit voor een gunstige of eerder ongunstige invloed op onze sociale zekerheid zorgen.
Daarnaast duiken er steeds meer verschillende religies op binnen de Europese Unie, dit komt gedeeltelijk door de nieuwe technologie, door deze verandering kunnen de mensen internationaal informatie uitwisselen waardoor er ook nieuwe religieuze groepen ontstaan binnen onze EU. Deze groepen ontstaan naast door de nieuwe technologie ook doordat de migranten telkens  meer  gemeenschappelijke kenmerken bij elkaar ontdekken zoals het land van herkomst, een gebeurtenis en nog veel meer.
Een minpunt van de religieuze groepen is dat ze zorgen voor politieke en morele problemen waar we amper of niet onderuit kunnen.  Daarnaast geloven de Europeanen niet meer in een persoonlijke God, maar eerder in een vage “hogere macht”. Dit zorgt voor het geloof zonder ergens bij te horen.
Een tweede minpunt is, dat door deze migratie stromen er veel andere culturen en religieuze stromen in Europa terecht komen. De migranten gaan opzoek naar wie ze zijn en wat ze hier in hun nieuwe omgeving betekenen en gaan zich op deze manier thuis voelen in onze EU.
Daarnaast is de levensbeschouwing een delicaat iets waardoor het enkel binnen de huiskamer besproken wordt, religie daarentegen mag al volmondig op straat komen en hierover wordt ook al heel uitgebreid met de migranten gesproken. Daarnaast biedt de religie voor de migranten een houvast waardoor er samenlevingsproblemen binnen de gewone burger ontstaan. Het  niet naar buiten brengen van de levensbeschouwing zorgt voor enorme problemen.
Kortom het is belangrijk dat we levensbeschouwing naar buiten brengen, we moeten nadenken hoe we omgaan met verschillen en hoe we iedereen gelijk kunnen behandelen binnen de samenleving.
Mijn mening:
Het lezen van deze tekst was geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Toen ik hem de eerste keer las dacht ik van wat een Latijn is dit, daarom dat ik de tekst na een klein halfuurtje aan de kant schoof en me op iets anders gingen focusten. Maar toen ik hem voor de tweede keer probeerde te lezen, verstond ik hier en daar toch enkele zinnen en kwam ik uiteindelijk tot een mooi bijgeleerd fragment zoals je hierboven kan zien.
Ik ben helemaal geen racist maar ik vind wel dat ons land zich niet moet aanpassen aan inwijkelingen. Daarmee bedoel ik, dat wij geen moskees of gebouwen moeten maken van in het land van de migranten. Maar restaurants, hoofddoeken,… vind ik wel kunnen natuurlijk, de migranten moeten nog steeds zich thuis voelen. Daarnaast weten we natuurlijk ook niet waarom de migranten naar ons land zijn gekomen.
Kortom voor mij mogen we een plaatsje maken voor migranten binnen onze EU.        


zondag 20 maart 2011

Bronnen

Internet:
Boeken:
  • Ghoos, J. (1986). In de schaduw van de dood. Leuven: Davidsfonds.
  • Menten, J & Van Orshoven, A. (1996). Palliatieve zorg, stervensbegeleiding, rouwbegeleiding/ Handboek voor deskundige hulpverlening in de thuiszorg en in het ziekenhuis. Leuven: Acco.





  • Keirse, M. (2000). Helpen bij verlies en verdriet/Een gids voor het gezin en de hulpverlener. Tielt: Lannoo
Tijdschriften:
  • /

Tv-programma's:
  • Goedele op dinsdag
(Nog niet volledig en correct)

vrijdag 11 maart 2011

Onderzoeksvragen

Ik hoop om in de loop van dit onderzoek een antwoord te krijgen op een aantal vragen die bij mij aan het daglicht komen:
  1. Hoe kunnen we kinderen helpen om te leren omgaan met verlies?
  2. Wat is verlies binnen verschillende culturen?
  3. Hoe gaan we om met verlies binnen de eigen familie?