zaterdag 23 april 2011

Liedje: Kelly-Family: Mama

Toen ik opzoek ging naar een liedje dat bij mijn thema ging, kwam ik enorm veel liedjes tegen over kinderen die spraken over een slepende ziekte bij één van hun ouders, liedjes over mensen die ooit iemand verloren waren. Na lang zoeken vond ik onderstaande liedje, een liedje dat in mijn ogen enorm goed aansluit bij mijn thema. Helemaal onderaan vind u de link van het youtube- adres.

Waarom ben je moeten sterven,
toen ik nog maar de leeftijd had van vijf jaar.
Opeens was je weg,
en ik bleef achter met antwoorden moeilijk te vinden.

Nu denk ik aan jouw.
In honger voor je warmte.
Dat niemand kan vervangen,
en ik weet dat wanneer ik ga.
Je altijd aan mijn zijde bent,
Ik wil u laten weten, oh .. oh!!!
Mama, oh ik mis je soms,
Mama, kun je me horen wanneer ik huil.
Mama, oh ik mis je soms,
Mama, kun je me horen wanneer ik huil.
Voor jou.

Uw geest is nooit gestorven,
en al uw woorden die hou ik als een schat in mijn hart.
Je liet me met een glimlach,
maar mijn wangen zijn nooit droog van alle tranen.

Dus ik denk aan jouw.
In honger voor je warmte.
Dat niemand kan vervangen,
en ik weet dat wanneer ik ga.
Je altijd aan mijn zijde bent,
Ik wil u laten weten, oh .. oh!!!


Mama, oh ik mis je soms,
Mama, kun je me horen wanneer ik huil.
Mama, oh ik mis je soms,
Mama, kun je me horen wanneer ik huil.
Voor jou. (2x)


Onderzoeksvraag 2: Wat is verlies binnen de verschillende culturen

Troost voor Tranen is een boek van Ineke Wienese waarin 22 jongeren van verschillende culturen vertellen over het overlijden van hun dierbaren.

Het rouwproces van jongeren uit verschillende culturen, wordt sterk bepaald door hun achtergrond en nog veel meer.

Ineke hoopt door dit boek te schrijven dat jongeren uit verschillende culturen ook ruimte maken voor hun rouwproces en weten dat het normaal is dat zij anders rouwen in vergelijking met een andere cultuur, ten sloten is rouwen een proces dat elke persoon op zich doet en is het dus volstrekt normaal dat elke cultuur op een andere manier rouwt.



Hieronder vermeld ik hoe de verschillende culturen omgaan met verlies:

1. De Islam:

Mensen in deze cultuur klampen zich erg vast aan hun religie, omwille dat ze van mening zijn da als je als een goed mens hebt geleefd, je in de hemel terecht zult komen. Daarom is het ook net zo belangrijk dat je om vergiffenis vraagt aan de persoon die je het pijn gedaan, gekwetst hebt,… vooraleer deze sterft, anders word je daarvoor beboet in het hiernamaals.

De islamitische godsdienst is voor de mensen een troost tijdens rouwverwerking aangezien zij geloven dat alles wat in hun leven gebeurt de ‘Qaddar van Allah’ is, de wil van God en dat ze zich daarbij moeten neerleggen en het lot moeten accepteren zoals het komt. Ondanks dat ze vinden dat ze zich bij de wil van God moeten neerleggen, merk ik op dat mensen uit de Islam dagelijks bidden, dit om die gene die ten overlijden is te sparen en bij hetn te laten blijven of om die gene uit zijn/haar lijden te verlossen en naar het hiernaamaals te sturen.

Ik vind het erg mooi hoe deze mensen zeggen dat ze de overleden persoon beschouwen als een engel, een engel die op hen wacht en over hen waakt.
Deze engel wacht boven in de hemel op hen en beschermd hen op de aarde tegen al het kwade. Dus de dood heeft voor de moslims veel te betekenen, ze is eigenlijk de betekenis van de opstart van een nieuw leven.

2. Hindoeïsme
Wanneer er iemand overleden is, is het de traditie binnen het Hindoeïsme dat de familie deze persoon wast. Daarnaast moet ofwel de jongste (bij de moeder) ofwel de oudste zoon(bij de vader) een druppel van de rivier de Ganges in de mond van de overledenen doen, dit staat als symbool van leven.

Omwille dat de hindoes geloven in een niet blijvend, onbestendig lichaam en een onsterfelijke ziel, cremeren ze de doden zo snel mogelijk na het overlijden, dit omwille dat de hindoes geloven dat de ziel zo snel mogelijk terug naar de oerbron moet gaan.
De crematie van de hindoe gebeurt door telkens een nieuw stuk brandend hout op de overledenen te leggen. Zo wordt de brandstapel ontsteken, terwijl men dit doet spreekt men gebeden en heilige teksten uit om de ziel in vrede te laten gaan. Na de crematie worden de as en de botten van de overledenen verzameld, om deze vervolgens in de rivier de Ganges te verstrooien.

Het is ontzettend mooi hoe het Hindoeïsme ervoor zorgt dat de overledenen een rustige maar plechtige uitvaart krijgt en zo in rust kan gaan. Daarnaast vind ik het geweldig hoe deze cultuur het symbool van leven in de overledenen brengen.

3. Joden
Wanneer er iemand bij de Joden gaat sterven moet deze persoon zich in orde brengen en verzoenen. Wanneer de stervende, gestorven is zal de familie deze wassen en linnen doodskledij omdoen. Daarnaast wordt de overledenen in een kist gelegd van onbewerkt hout. Tijdens de begrafenis, scheurt de familie de linnen kledij van de overledenen af en wordt er zand over zijn/haar kist gegooid. Daarna wordt er een kaddiesj gehouden, dit is een gebed waarbij men niets over de doden zegt.
De dood is voor de Jonden niet het einde. Wie goed was tijdens zijn/haar leven, zal bij God mogen leven in het Paradijs. Maar wie slecht was, gaat naar de Hel. En er is een eeuwig leven na de dood in de komende wereld. Naargelang hoe je tijdens je leven was, ga je dus naar het Paradijs of de Hel.
Net zoals binnen het Hindoeïsme vind ik het erg mooi hoe deze cultuur de overledenen verzorgen, wassen,… na het overlijden.

4.Christendom
Wanneer er iemand binnen het Christendom sterft, vragen de mensen zich vaak af: Waar komen we vandaan? En waar gaan we naartoe? Het antwoord volgens het Christendom op deze twee vragen is God, God heeft ons geschapen en God zal ons ook ontvangen in de hemel of de hel. Naargelang hoe je je leven hebt geleid zal je naar de hemel of de hel gaan.
De dood binnen het Christendom is definitief, men geloof niet in het feit dat je terug keert naar de aarde maar wel in het feit dat je in de hemel of de hel verder leeft.

De uitvaart van een persoon binnen het Christendom kan op verschillende manieren gebeuren: door crematie, uitstrooiing, begraven te worden,…hierover kan elke mens zijn eigen keuze maken voor hij/zij sterft of kan de familie over beslissen na de dood van een persoon.
Ik vind het belangrijk dat je als stervende zelf mag kiezen wat er met je lichaam gebeurt, zo mogen wij als Christenen onze organen afstaan voor donatie, hiermee kan je enorm veel zieke mensen hun leven redden. Daarnaast kunnen we ook kiezen welke aandenken we willen overlaten van ons zelf (zoals begraven, gecremeerd, uitgestrooid,… worden). Ik vind het heel belangrijk dat je als stervende weet wat er gaat gebeuren en wat de overblijvende met je lichaam gaan doen.

Hieronder nog enkele tips die ik uit het boek van Troost voor Tranen haalden naar de ouders, familie, omgeving,… toe:
-Vertel tegen de jongeren wat hen te wachten staat bij een rouwbezoek
- Het is belangrijk dat je een jongeren waarvan de moeder, vader, oma,… gestorven is helpt, maar je mag deze niet onnodig verwennen. Ten sloten heeft de jongeren helemaal niet aan al die verwennerij.
-Vertel tegen de jongeren wat ze kunnen zeggen wanneer er iemand op bezoek komt na het overlijden.
-Accepteer dat de jongeren huilen, zich slecht voelen,… kortom dat de jongeren rouwen.
- Laat de jongeren weten dat je ook rouwt en er bent voor hen.
- Praat met de jongeren al vorens iemand komt ten overlijden, zodat ze weten wat er gaat gebeuren en waaraan ze zich kunnen verwachten.
-…


Bronnen:
- Keirse, M. (2000). Helpen bij verlies en verdriet/Een gids voor het gezin en de hulpverlener. Tielt: Lannoo
-> Hoofdstuk 14: Rituelen (gaat over de verschillende culturen)

dinsdag 12 april 2011

Onderzoeksvraag 1: Hoe kunnen we kinderen helpen om te leren omgaan met verlies?

Kinderen leren omgaan met verlies verloopt in verschillende stappen.

Op de eerste plaats is het belangrijk dat je rekening houdt met onderstaande puntjes:
-     Kinderen hebben ruimte en veiligheid nodig waarin betrokkenheid en contact met anderen de hoofdrol spelen.
-     Daarnaast blijken kennis, inzicht en informatie over de verschillende rouwfasen en het anders rouwen van kinderen van belang.
De eerste rouwreacties komen bij kinderen pas enkele weken tot maanden na de dood, hieruit merken we op dat kinderen het rouwen voor zich uit schuiven tot ze voelen dat er voldaan wordt aan hun fysieke en psychologische veiligheid. Daarnaast zijn kinderen de eerste weken enkel bezig met het oplossen van voor de hand liggende problemen zoals: “Wie komt mij na school halen nu dat mama dat niet meer kan doen?
Weet dat een kind het verlies van iemand een plaats moet geven in zijn/haar leven vooraleer hij/zij overgaat tot het verwerken van het verlies...

In de loop van maanden, jaren zal het kind de dood van iemand een plaats moeten geven in zijn of haar leven. Maar vooraleer dit gebeurt moet het kind nog enkele stadia doorlopen zoals:
            - Begrijpen wat verlies betekent en wat er gebeurt is
            - De pijn van het verlies leren ervaren, verwerken en accepteren.
            - Zich leren aanpassen aan de veranderde omgeving
            - Nieuwe relaties aangaan en over de toekomst nadenken.
Omgaan met verlies op school:
Hieronder soms ik voor mij de belangrijkste tips op hoe je moet omgaan met verlies bij kinderen op school:
1) Zorg ervoor dat verlies en verdriet bij kinderen een onderwerp wordt in het lesprogramma, zodat kinderen leren wat verdriet is, weten dat je je niet hoeft te schamen als je verdriet hebt en ook in grote lijnen weten wat de dood is.
-> Dit vind ik erg belangrijk, aangezien kinderen wel ooit in hun leven te maken krijgen met verlies en ze dus ook moeten weten dat het normaal is dat je verdrietig bent.

2) Weet als leraar dat je op het moment van een overlijden een onmisbare steun voor kinderen bent. Kinderen gaan vaak veiligheid zoeken binnen de schoolmuren aangezien ze dit plots missen in hun thuisomgeving, daarom is het belangrijk dat je dit als leraar ook erg hard biedt.
-> Dit is een tip die ik zeker mee neem naar mijn latere carrière toe, aangezien ik hieruit opmerk dat ik als KO toch een belangrijke rol speel binnen het verwerken van het verlies van één van mijn kleuters.
3) Spreek met de kleuter die te maken kreeg met verlies signalen af, die hij/zij je kan geven wanneer het hem/haar even te veel wordt binnen de klasgroep en zorg daarnaast ook dat deze kleuters naast een vriendje zit waarbij hij/zij zich veilig voelt.
-> Het is belangrijk dat de kleuter weet dat hij even de klasgroep mag en kan verlaten wanneer hij/zij het te moeilijk krijgt. Daarnaast zorgen de signalen er ook voor dat het verlies niet op de hele klasgroep weegt.
4) Ligt de kinderen in je klas in over het feit dat de mama/papa/oma,… van een bepaalde kleuter overleden is, probeer hen er daarnaast op te wijzen dat die kleuters veel verdriet heeft en we daar met die kleuter dus ook niet al te veel over gaan praten.
-> Dit is een tip die ik net zoals tip twee mee neem naar later carrière toe. Kleuters moeten weten dat er een vriendje iemand verloren heeft en dat ze hierbij moeten stilstaan maar niet te veel.


5) Respecteer het kind wanneer hij/zij liever niet over het verlies praat of deelneemt aan gevoelige momenten zoals een cadeau voor Moederdag/Vaderdag,…Maar laat de herinneringen aan de overleden persoon ook niet verdwijnen, het is belangrijk dat het kind weet dat jij om hem/haar geeft en met hem/haar meeleeft.
-> Deze tip  merk ik hard op bij mijn nichtje (die haar mama verloren heeft), zij wilt ook niet graag over haar mama praten en dit probeer ik dan ook te respecteren.
6) Zorg ervoor dat het kind zich geen  uitzondering voelt tegenover de anderen, laat hem/haar deelnemen aan alle activiteiten die hij/zij wilt, geef het extra aandacht, begrip en warmte en verminder daarnaast je eisen, maar doe dit alles niet zo extreem dat het kind zich uit de groep gesloten voelt.
-> Dit vind ik ook een erg belangrijke tip,dit omwille dat het kind die iemand verloren heeft, zich al erg uitzonderlijk voelt en zich in de klasgroep dus ook niet nog eens een uitzondering mag voelen.
Omgaan met verlies thuis:
Hieronder som ik voor mij de belangrijkste tips op hoe je moet omgaan met verlies bij kinderen thuis:

1) Praat over het overlijden met je kind, zodat hij/zij weet wat er gebeurt is en hoe zijn/haar veilige omgeving verder gaat in de toekomst. Gebruik bij het gesprek met je kind eenvoudige woorden of eventueel fantasiebeelden zodat het kind werkelijk weet wat jij wilt duidelijk maken.
-> Deze tip doet me denken aan het overlijden van mijn tante, mijn nichtje besefte toen ook amper wat er gebeurde of wat er nog ging komen. Wat op dat moment voor ons normaal leek, maar nu achteraf bekeken hadden we toch beter het overlijden van haar mama aan mijn nichtje moeten uitleggen.
2)Zorg ervoor dat je kind weet dat hij/zij altijd bij jouw terecht kan, dit zowel met vragen, suggesties en verdriet. En beantwoord hem/haar dan ook zo eerlijk mogelijk.
-> Ook al is een kind nog erg klein toch moet je de waarheid spreken en mag je hem/haar niet voorliegen.



3) Laat je kind merken dat je ook verdrietig, boos,… bent zodat hij/zij weet dat hij/zij niet de enige is die verdrietig,boos,… is omwille van het overleden van een persoon.
-> Hieruit weet het kind nogmaals dat het normaal is dat hij/zij treurt.


4) Verander de omgeving van het kind na de dood niet te drastisch, als de regels van op school, bij oma/opa blijven zal het kind zich al een stuk veiliger voelen. Verander daarnaast ook niet te veel in de woning zodat het kind weet dat  mama/papa/… ook nog een plaatsje heeft binnen het gezin.
-> Dat je de omgeving niet drastisch veranderd, kan voor het kind ervoor zorgen, dat hij/zij een houvast heeft om mama/papa/oma... nog eens te zien of zich te herinneren.


5)  Betrek je kind bij het overlijden, wanneer dit kan zelfs op voor hand al. Het kind kan mee naar de begrafenis, het kerkhof en kan wanneer het dit zelf wilt zelfs iets doen in de begrafenis zoals: een bloemetje op de kist van mama/papa/… leggen, een tekening voor de overleden persoon maken. Zorg hierbij er wel voor dat je het kind goed voorbereid op wat er zal gebeuren.
->Dit is een erg belangrijke tip, dit merkte ik ook op bij mijn nichtje en neefje. Zij werden erg hard betrokken bij de begraffenis van mijn tante, waardoor het voor hen draaglijker werd en waardoor ze het gevoel kregen dat ze ook mee met de volwassenen mochten denken en doen.



Enkele prentenboeken die je kunnen helpen om verlies bij kinderen aan te brengen:


1)Vos, M. (2005). Een stoel in de hemel. Columbus
Dit prentenboek bestaat uit zes korte verhalen over Bram, die zijn beste vriendje Boris mist. Bram is erg verdrietig omwille van de dood van zijn beste vriendje, maar toch krijgt zijn verdriet in de loop van de tijd een plaats in zijn leven.

-> Ondanks dat het een erg droevig prentenboek is, vind ik het toch een ontzettend mooi. Dit omwille dat men in het prentenboek telkens terug blikt op de gebeurtenissen die groep 3 samen met Boris deed. Daarnaast vind ik het erg schattig en ontzettend mooi hoe Bram uiteindelijk zijn verdriet een plaats geeft in zijn leven.
-> Dit prentenboek biedt een kader voor het omgaan met verlies van een gelief persoon in het dagelijkse leven van het kind.  (van 0-6 jaar)


2) Wisman, S. & Scholtens, E. (Ill) (2010). Jonkie en Oudje. Clavis.
 




Jonkie is helemaal alleen en dat vindt hij niet leuk, tot hij plots op een dag Oudje ontmoet. Deze twee worden meteen dikke vrienden en zijn onafscheidelijk tot er op een dag iets gebeurt.
-> Jonkie en Oudje is een leuk prentenboek in die zin dat er verschillende dingen aanbod komen zoals alleen zijn, vriendschap ervaren, plezier beleven, sterven, verdriet, het besef dat Oudje niet meer terug komt en de herinneringen die achter blijven aan de leuke tijd met Oudje. Dit geeft voor mij een mooie weerspiegeling van hoe het leven min of meer in elkaar zit.
->Dit prentenboek zorgt voor de kinderen voor identificatiemogelijkheden en kan helpen bij het verwerken van verlies bij kinderen.  (van 4–6 jaar)
3)Beukema, E. & Cotteleer, E. (Ill). (2005). Dag Manon, Daaaag. Callenbach

Laura krijgt een zusje die Manon heet, maar spijtig genoeg duurt het geluk voor Laura en haar ouders niet lang. Manon is namelijk heel ziek en sterft.

->Dit is voor mij een erg triestig maar toch zeer realistisch prentenboek dat zelfs mij nog maar eens aantoont dat niet alle zwangerschappen uitdraaien in geluk. Ik vind het leuk dat het verhaal vanuit Laura wordt verteld, dit maakt het voor de kleuter/peuter een heel stuk gemakkelijker om zich in te leven en te identificeren met Laura  haar gevoelens.
->Dit prentenboek laat kleuters zien dat mooie momenten soms wel gedeeld worden met droevige en minder leuke momenten. (van 4–6 jaar)
4)Velthuijs, M. (2009) Kikker en het vogeltje. Leopold

Kikker vind aan de rand van het bos een vogeltje. Varkentje denkt dat hij slaapt maar haas vertelt hen dat het vogeltje dood is. Daarna filosoferen ze samen over wat dood zijn is.

-> Dit prentenboek gaf voor mij weer hoe kleuters zelf omspringen met iets nieuws, wanneer ze het niet weten gaan ze het vragen aan een leeftijdsgenootje. Het is erg mooi weergegeven hoe de verschillende dieren gaan filosoferen over wat dood zijn nu is.

->Dit prentenboek verduidelijkt op een speelse manier aan kleuters wat dood zijn is en wat er dan gebeurt. Door de duidelijke prenten is het verhaaltje ook makkelijk te vertellen aan de hand van de prenten. (van 0-6 jaar)



Bronnen:

- Keirse, M. (2000). Helpen bij verlies en verdriet/Een gids voor het gezin en de hulpverlener. Tielt: Lannoo             
-> Hoofdstuk 2: Het verlies verwerken             
-> Hoofdstuk 4: Kinderen rouwen ook
-> Hoofdstuk 10: Rouwen op school